Bewoners openen eigen winkel in Sauwerd

Al sinds mensenheugenis heeft het dorp Sauwerd een eigen winkel. Tot aan de jaren zestig van vorige eeuw heeft de familie Arwert — de naam is nog terug te vinden in het Arwerderpad en het gehucht Arwerd aan de oostkant van het spoor — aan de Oude Winsumerstraatweg een kruidenierszaak bestierd. Wat met een kleine nering naast een boerderij begon, is in de loop van de tijd tot een heuse supermarkt uitgegroeid.
Het de huidige winkelpand draagt de sporen van deze geschiedenis. Hier werd een stukje aangebouwd en daar weer wat uitgebreid. Zo volgde de oppervlakte van de winkel de groei van het dorp.

Niet alleen de dorpsbewoners maakten gebruik van deze winkel, maar ook de forensen die op weg naar en van het werk nog even wat snelle boodschappen deden.
Of de toeristen die tussen Stad en Lauwersoog het basisassortiment voor een weekendje Schier kochten: de vergeten tandenborstel of deodorant, het warme brood, de droge worst, een lekker biertje, een flesje wijn. En o ja, bij-pinnen kon je er ook.

Toen de huidige eigenaars van het pand een nieuwe winkel in Winsum openden, nam een uitbater van de ‘Attent formule’ het over. Het woonhuis werd een kantine voor het personeel, het mini kantoortje onder de trap verdween achter een luik. Na de Attent was het de beurt aan de Superrr formule maar in de zomer van 2016 hield deze uitbater het voor gezien. Het lukte onvoldoende om de winkel, met het aanwezige personeel, rendabel te houden. De lichten in de winkel gingen uit en de schuifdeuren dicht. Alleen de oranje brievenbus aan de gevel zorgde nog voor enige aanloop.

https://www.ideeenbankgroningen.nl/projecten/voorziening-en-verbetering/bewoners-openen-eigen-winkel-in-sauwerd

Pin It on Pinterest

Share This